Espais al marge: l’artista gestiona

Espais al marge: l’artista gestiona
8 de desembre de 2016 coespai

«Espais al marge: l’artista gestiona» és primera taula rodona dins I Jornada «Praxis cultural i docència universitària», parlarem d’espais  de dinamització cultural autogestionats d’àmbit local. La Jornada es portarà a terme a l’aula A3 de la Facultat de Lletres de 10 a 13.30 h.

Descarrega el programa de la I Jornada «Praxis cultural i docència universitària»

Es presentaran quatre realitats diferenciades d’espais que, al marge de la institució pública, són gestionats per persones relacionades amb les pràctiques artístiques. Aquesta figura de l’artista que gestiona no és nova, tenim exemples a la mateixa Girona, Girona, on persones vinculades amb la cultura artística, han ofert aquests espais de relació al llarg de la història de la ciutat.

Un dels primers exemples, al segle XIX, quan l’antic convent de Sant Pere Galligants obria les portes de nou com a Museo Provincial de Antigüedades y Bellas Artes. Un any més tard es va constituir La Sociedad Artística para el fomento de las Bellas Artes amb la finalitat de promoure l’estudi de les arts plàstiques i donar a conèixer les tendències artístiques del moment.

Un altre exemple molt conegut és la societat «Athenea». L’any 1913, Rafael Masó, Xavier Montsalvatje i Miquel de Palol fundaven la nova societat i reformaven un local per donar lloc a un nou «Centre cultural» on la música, el teatre, les exposicions, les festes literàries i tot tipus d’actes vinculats a la cultura hi tenien el seu espai. La iniciativa va durar cinc anys. Rafael i Xavier tenien un projecte d’Escola d’Arts i Oficis que l’Ajuntament de Girona els hi va denegar i Athenea, amb aquest últim gest municipal, va tancar les seves portes.

Uns anys més tard, de la mà dels germans Busquets, s’obria la Galeria de Bells Oficis, al costat de la Rambla. Els germans, tots relacionats amb diverses disciplines artístiques, van dinamitzar la vida cultural durant uns 20 anys.

Aquests són alguns exemples de diferents tipologies d’espais i gestió, per parlar de la situació actual presentarem alguns dels que actualment són actius: l’Espai U, l’Espai 3er Esquerra, l’Espai Tònic i l’Espai 22.

L’Espai U, situat al carrer Cardenal Margarit de Girona, el va obrir en Sebi Subirós l’any 2014, amb una programació anual de sis exposicions anuals per mostrar els treballs gràfics d’artistes d’arreu. Les exposicions s’inauguren amb un vernissatge i es tanquen amb el finissatge i tenen una durada de dues setmanes. L’exposició es completa amb una edició d’obra gràfica de l’artista que es pot adquirir a un preu assequible durant l’exposició.

En Sebi Subirós s’inicia com a gravador el 1986 i completa la seva formació amb l’estampador Ole Larsen, el gravador Joan Barbarà i l’especialista en tècniques electrogràfiques Jesús Pastor. La seva trajectòria artística treballant amb artistes nacionals i internacionals es combina amb la de professor de gravat, tant a centres públics com privats.

L’Espai 3er Esquerra neix l’any 2014, vinculat al coworking, CoEspai és una comunitat professionals de diversos àmbits situat al centre de Girona, al carrer Anselm Clavé, allà on va estar «Athenea». Com a projecte cultural, aglutina diverses línies de treball: una programació expositiva regular, un projecte editorial centrat en la producció de catàlegs i llibres d’artista i una sèrie de propostes diverses, entre les quals hi figuren tallers i visites guiades singulars. Aquest projecte comparteix espai -dins el si del CoEspai- amb una sèrie de tallers de creació artística que gestiona l’Associació Artística les Golfes.El projecte es gestiona entre la Celeste Senés, la Rita Andreu i l’Olga Taravilla.

A l’Olga Taravilla la podem definir amb dues paraules: inquietud i art. La inquietud és el motor que la fa descobrir el món de les pràctiques artístiques, i uns anys després, el món de la recerca i la investigació. El seu currículum s’ha anat desenvolupant en moltes direccions, és un prisma d’experiències, tal com ho és la paraula art.

L’Espai Tònic, situat a Vulpellac i ubicat dins d’una antiga fàbrica de ceràmica va obrir les seves portes l’any 2014. Promogut per Guillermo Basagoiti, artista-escultor i per Olga Solà i Oriol Terrats de Tònic Disseny i publicitat, ambdós projectes ubicats a la mateixa fàbrica. La sala Blanca està destinada a la programació de tot tipus d’activitats culturals i te per objectiu facilitar la difusió i projecció de l’art i els artistes.

Guillermo, de formació autodidacta, és un escultor que treballa emmirallant-se amb la natura. Als seus processos creatius es deixa portar per la passió, tallant, traient i encaixant. Amb els seus projectes l’artista ens explica la seva particular visió del món. La seva obra ens mostra un reflex de l’Astúries que el va veure créixer, la seva contundència i el seu cromatisme són la font d’inspiració de la seva obra.

L’Espai 22 està situat al carrer Hortes, inaugurat a l’abril d’aquest any, és un «espai obert a la cultura», com el defineixen els responsables de la iniciativa, la Llibreria 22. És un sala d’exposicions, de tertúlies, lectures, debats, presentacions de llibres, un espai obert a la ciutat i a la seva diversitat cultural. A l’espai també es pot adquirir obra gràfica original, seriada i numerada de diversos autors i una selecció de llibres d’artistes i bibliòfils que està en exposició permanent.

Ens presenta l’Espai 22 un dels fundadors de la Llibreria 22, Guillem Terribas, llibreter i activista cultural que ha estat 36 anys al capdavant de la llibreria. La definició d’activista ens parla d’una persona que ha estat implicat en moltes de les iniciatives que, al voltant de la cultura, s’han desenvolupat en la ciutat de Girona. És membre del col·lectiu de crítics de cinema de Girona i ha estat present en col·lectius com l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona (ADAG).