Exposició «Horitzons» de Marta Descamps

Exposició «Horitzons» de Marta Descamps
8 d'abril de 2018 coespai

D’una pintura és possible dir que pot no haver-hi històries. Aquesta és una observació que ha de ser afirmada per l’artista, però que també ha de ser ratificada per l’observador.
 
El treball de Marta Descamps accepta el repte de situar-se en un espai sense històries que podria perfectament ser localitzat en el vèrtex entre dues cares de l’art impossibles de reconciliar. Es tracta d’un espai articulat com una stanza protegida tant d’un art retòric que exigeix com a única llei la dissolució de tot significat en la forma, com d’un terrorisme febril que somia amb un llenguatge en l’obra d’art que no sigui res més que sentit; ni desconfiança en el pensament, ni seducció del rebuig al raonament.
 
Situades en aquest llindar, les composicions es resisteixen al “relat” a canvi d’assumir la funció de ser l’eix vertebrador que suporta la veritable intenció de l’autora. Són horitzons que participen del procés de la memòria, imatges construïdes pel record que assumeixen el paper de contenir, més enllà de la figuració, la força d’una experimentació cromàtica que ens transporta a uns altres espais que, sense negar-la, allunyen l’observador de la necessitat de cap imatge original, de cap història.
 
El projecte Horitzons es construeix com un espai de ressonància que apel·la a la bella expressió kantiana de “pulsació del concepte”, reconeguda també per l’hermenèutica. De la mateixa manera que, en la crítica moderna, la funció del concepte és formar una mena de caixa de ressonància que permeti l’experiència estètica davant l’obra d’art, en les composicions de Marta Descamps, la intensitat dels colors pincen la mirada i ressonen prou temps com per permetre la poètica d’anar més enllà del relat d’un horitzó que no limiti la possibilitat d’articular el joc seriós de la imaginació.

Robert Garcia

 
Activitat vinculada: Visita a l’exposició a càrrec de l’artista dissabte 14 d’abril de les 17 h a les 18h a l’Espai 3er Esquerra (Activitat en el marc del Dia Internacional de l’Art)

Horari d’obertura

Fins al 7 de juny
De dilluns a divendres d’11 a 14 i de 16 a 18 h
Espai 3er Esquerra
CoEspai
C/ Anselm Clavé, 32 3r
(Girona)