Exposició «Sibil·lina»

Exposició «Sibil·lina»
13 de setembre de 2016 coespai

14125535_989846767809260_284327314322155442_o

Estel Ciurana (Llagostera, 1986) ha cursat el Màster en Fotografia a l’ERAM, centre adscrit a la Universitat de Girona. També ha realitzat diversos cursos en il·luminació, vídeo i retoc fotogràfic al IDEP, de Barcelona, l’AEDES, de Girona, i el Raritan Valley Community College de New Jersey,  als Estats Units.

Ha participat en l’exposició col·lectiva “Herois Quotidians” (Espai Gironès, 2011), al Festival Inund’Art (Rambla de Girona, 2011; Casa de Cultura, 2012; Rambla de Girona, 2013) així com en els festivals de Cinema de Girona i el Festival Pepe Sales com a directora artística amb el curt Plaisir et la mort. També ha col·laborat amb la revista Voight Kampff Magazine (2012) i ha realitzat les fotografies per l’EP i la promoció de la cantant Marion Harper (2014), entre altres.


«Sibil·lina»

En aquest treball introspectiu es revela, a través de l’autoretrat, com a sibil·la. Com a dona misteriosa, enigmàtica i ambigua. Pitonissa segons la mitologia grecollatina. Se’ns mostra fosca i obscura a la vegada que atorga llum i visualitza el que està per venir.  Un estat en el qual transita, una actitud amb què omple totes les imatges mentre camina per indrets imaginaris.

Juga constantment amb les dualitats, amb allò que és present i el que resta ocult, amb el que ens ensenya i el que ens amaga. De tal forma que ens diu sense ser explicita i ens ensenya sense deixar-nos veure. S’amaga i es mostra de la mateixa manera que la gran i menystinguda Vivian Maier en els seus pioners autoretrats, on es mostra i s’oculta interposant algun element entre ella i la imatge final, un mirall, una llum o una ombra. L’Estel es mostra nítida i borrosa a la vegada, misteriosa, sovint ocultant la mirada, ja sigui amb els cabells, el braç o la postura. Se serveix d’elements que ajuden a desdibuixar la imatge.

Ens mostra una dona susceptible de dues interpretacions, essent càndida i amable en la forma i forta i agressiva en el fons. Postures sensuals i rostres amables contrasten amb la intensitat dels colors. Una paleta curiosa i agressiva alhora, què ho tenyeix tot de fúcsia, mostassa i blau eclèctic, colors potents que contrasten amb els tons naturals de la pell, els llavis o els cabells. Potser una dona real, franca, sense filtres, enmig d’un entorn alterat, estrident, potser fugint del món per arribar a l’essència, als orígens.

Resta immersa en paisatges irreals, fantàstics, on sorreres de ciència-ficció, es barregen amb fums de colors, on tons de conte de fades donen pas a roques lunars i transita per  llacs eteris plens d’enigmes i misteris. Mons irreals com el del gran fotògraf Eugenio Recuenco, creatiu i cinematogràfic, o inclús indrets més fantàstics i surrealistes com els Phillip Schumacher, joveníssim fotògraf alemany que juga amb l’autoretrat, els espais onírics i la fantasia.  Amb poses involuntàries i casuals l’Estel es fon en entorns que evoquen a altres planetes, a indrets llunyans. Espais reals transformats en imaginaris quan l’ull de l’Estel els ha reinterpretat descobrint-los molt a prop d’aquí.  Entorns comuns del nostre territori, on hi veuríem sols quotidianitat ella és capaç de veure singularitat i una bellesa excepcional.

En el difícil exercici de l’autorepresentació és capbussada en un paisatge irreal trobant l’equilibri entre la realitat i la ficció,  fins al punt de dubtar si l’autoretrat és real o no. Si es fa present o desapareix. Dicotomia que manté entre les imatges exhibides a la sala i les mostrades en el llibre d’artista editat en motiu del cicle “Subtil” per la Rita Andreu.

Dins d’una atmosfera fantàstica i emulant la protagonista d’un mite, interpel·la directament a l’espectador a través de la mirada intensa i agosarada. Que sembla amagar un secret ocult, un missatge que no vol fer arribar, desafiant a qui és capaç de mirar i desvelar-lo. Misteriosa, sibil·lina, enigmàtica, ambigua… plena de matisos i subtileses.

Sol Riera,
comissària


 

Inauguració: 15/09/2016 a les 19.30 h
Dates: 15/09/2016 al 13/10/2016
Lloc i horari: CoEspai (C/ Anselm Clavé, 32, 3r), de dilluns a divendres de 11 a 13 h i 16 a 19 h.
Més informació del cicle expositiu aquí