II Jornada «Espais al Marge»

II Jornada «Espais al Marge»
14 de gener de 2018 coespai

El passat divendres, 15 de desembre, a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, es va celebrar la segona jornada de debat cultural “Polítiques culturals, creativitat i cultura lliure”. A les taules de debat hi van participar especialistes, investigadors així com agents culturals de tota mena com Jorge Luis Marzo, Víctor Sampedro, Josep Lluís Fecé, Daniel Rodríguez, Salvador Martí, Mawatres, Esteve Subirah, Clara Garí, Oriol Terrats i Guillermo Basagoiti.

La jornada va estar dedicada a plantejar algunes qüestions que es troben camuflades en el debat cultural amb la intenció de fer-les emergir al primer pla. A les dues converses del matí, protagonitzades per investigadors universitaris, la ideologia, que es troba en el centre de les polítiques i les indústries culturals, va tenir una gran presència. D’altra banda, a les taules rodones de la tarda, que van estar basades en experiències en primera persona, van sorgir qüestions com la precarietat i la seva relació amb la llibertat creativa.

Les jornades «Espais al marge. Polítiques culturals, creativitat i cultura lliure» sorgeixen de la voluntat de confrontar la pràctica artística amb les idees que s’articulen des de les institucions i l’hegemonia cultural, entenent l’hegemonia com una construcció discursiva que, acompanyada d’una difusió necessària es converteix en el recurrent “sentit comú”. La idea cultural que analitzen aquestes jornades està vinculada a tres de les concepcions més consolidades a la societat europea. La concepció més idealista, que parteix dels postulats de Hegel, així com la concepció més identitària, que deriva de Herder. La de l’anàlisi més social, inspirada en la “contracultura” de Habermass. I, finalment, la crítica més política, que s’emmiralla en les idees de cultura institucional i hegemonia cultural de Gramsci.
Davant d’aquesta realitat, ¿quin paper hi juga el gestor cultural, l’activista, l’artista o l’investigador de la cultura? Qüestions com aquesta són les que es van discutir al llarg de tota la jornada, amb una assistència de públic i de participació en el debat molt satisfactòries.

Si no vau poder assistir i us interessa la temàtica podeu entrar al web d’Espais al Marge, on podeu consultar el repositori digital amb les gravacions de les taules de la jornada.

CRÈDITS
II Jornada d’Espais al Marge
Direcció: Flora Bacquelaine Vidal de Llobatera (UdG) i Olga Taravilla Baquero (Les Golfes)
Coordinació: Josep L. Fecé Gómez (UdG)
Coordinació ponències: Daniel Rodríguez Suárez (UAM)
Producció tècnica i fundraising: Celeste Senés (CoEspai)
Comunicació: Roser Asparó
Entitats responsables: CoEspai, Associació Artística Les Golfes i Universitat de Girona

Esperem retrobar-nos aviat!