«Ritmes de la natura» de Mar Serinyà

«Ritmes de la natura» de Mar Serinyà
17 d'octubre de 2016 coespai

mar_serinya

Enterro els peus.
Medito com si fos un arbre.
Em desenterro.
Sento la primera petjada.
Ara sóc un arbre que camina.

Amb aquestes paraules Mar Serinyà narra una de les experiències viscudes a la Fundació Olivar, on va començar a desenvolupar el projecte «Ritmes de la natura». Com ella mateixa descriu, la residència a la Fundació li va permetre la calma i el silenci necessaris per «escoltar el ritme subtil que subjau a la natura, i fer-ho visible a través del traç amb el llapis, amb una creta, amb un llençol o amb el cos.»

Som natura. Per això, copsar el seu ritme significa abraonar el nostre, harmonitzar-los en una partitura comuna. Els arbres, l’arrelament, caminar, sentir, moure el cos entre la natura permet a l’artista col·leccionar els moments, les respiracions que donaran lloc a la creació d’imatges d’aquest rastre-traç que l’artista denomina “dibuix performatiu”. El dibuix performatiu l’enfronta a un paper en blanc, sense cap predeterminació, només el cos i els moviments de la partitura creada per la cadència dels instants viscuts.

Les formes abstractes que neixen d’aquest dibuix tenen molt a veure amb el que Kandinsky plantejava al seu llibre “De lo espiritual en el arte”. La fascinació del pintor per les sensacions que li provocava escoltar música el van portar a desvestir de qualsevol figuració els seus dibuixos per arribar a les formes fonamentals, la forma de l’esperit de les coses. Mar Serinyà, a més a més de Doctora en Belles Arts, té una formació musical que la situa al llindar entre les arts visuals i la música. El seu cos sintonitza la música subtil de la natura i s’obre pas en diferents formats visuals i audiovisuals. Aquesta diversitat és la que ens mostra en el cicle expositiu «Subtil», comissariat per Sol Riera. L’exposició «Ritmes de la natura» es desplega en diferents llenguatges: el dibuix, la fotografia i l’audiovisual ens mostra les geografies per les quals ha caminat, meditat i percebut la naturalesa en la seva estança a la Fundació Olivar.

Publicació «Ritmes de la Natura»

Dins de la publicació «Subtil», s’ha editat un llibre d’artista de tiratge limitat que recull alguns dels dibuixos i fotografies que l’artista va realitzar durant la seva residència a la Fundació Olivar. La publicació, al mateix temps, integra petits textos -escrits a mà per ella mateixa- que reflecteixen i posen èmfasi en el procés de creació del projecte, convertint la publicació en una espècie de quadern de treball. A més, l’edició incorpora, a manera d’epíleg, un text d’Alba Casaramona que, més que una reflexió al voltant del projecte de l’artista, recull l’experiència plantejada per traslladar-la a un terreny més personal i, d’alguna manera, estendre el projecte cap a altres indrets.

El fascicle es pot adquirir de manera independent a un preu de 15 € o com a part integrant del conjunt de la publicació «Subtil», que inclou també els llibres d’artista editats en relació a les exposicions d’Estel Ciurana i la Wäwä, a un preu de 35 €.

Activitat relacionada

En relació amb aquest treball, el dia 5 de novembre s’ha programat una activitat amb l’artista sota el títol «Traçant els ritmes de la natura». El taller consistirà en anar a indrets naturals de Girona i «sentir» els diversos elements naturals que ens envolten mentre anem deixant un rastre d’aquella vivència a través del traç. Si voleu participar a l’activitat heu de fer inscripció prèvia al correu hola@coespai.com

 

Exposició:

«Ritmes de la natura»
20/10 al 17/11
Inauguració 20 d’octubre a les 19,30h
De dilluns a divendres
d’11 a 14 h i de 16 a 19 h

Activitat relacionada:

«Traçant els ritmes de la natura»
Dissabte 5 de novembre
d’11 a 13 h
Lloc de sortida: CoEspai.
C/Anselm Clavé, 32.
Girona

Publicació:

Ritmes de la natura
15 €
Subtil: Sibil·lina /
Ritmes de la natura
/ A flor de pell
35 €